Suomen suosituimmat automerkit

Suomen suosituimmat automerkit

On joka vuosi yhtä kiinnostavaa saada tietää, mitkä autot ovat suosituimpia, sillä automerkkejä ja -malleja riittää pilvin pimein. Erityisesti meitä suomalaisia kiinnostaa tietenkin, mitkä automerkit ovat sellaisia, jotka ovat vieneet pohjoismaiset sydämemme – täällä kun autoilulle ja autoille asetetaan aivan omat vaatimuksensa. Auton tulee toimia pohjoisissa olosuhteissa, olla käytännöllinen ja kovaa kulutusta kestävä, hyvä hinta-laatu -suhteeltaan, ja tietenkin olla muutenkin ominaisuuksiltaan likipitäen täydellinen; vaatimukset ovat kovat. Siksipä täällä ei suosituimpien autojen tilastoista välttämättä löydy sellaisia merkkejä kuin Ferrari, Renault, tai vaikkapa Dacia, mitkä voivat olla hyvinkin suosittuja Etelä-Euroopan maissa. Mutta mitkä autot ovat olleet lähinnä sydäntämme aivan viime vuosina? Viimeisimmät tilastot ovat vuodelta 2020, ja niitä lähdemmekin nyt tarkastelemaan. Katsotaan muutama suosituin merkki ja malli, ja myös mitä tietoja niistä löydämme.

Toyota edelleen ykkönen Suomessa

Tässä tarkastelussa meidän on hyvä ottaa huomioon, että vuosi 2020 oli kova koronavuosi; uusien autojen myynti oli vielä kesän alussa melko sekaisin, mutta toki markkinat alkoivat palautua normaalimmaksi jo sitten heinäkuun puolella. Mutta niin paljon asiat eivät ehtineet muuttua, etteikö myyntilukujen ykkönen olisi tuttuakin tutumpi Toyota Corolla, niin kuin monena muunakin vuonna. Tämän mahdollisti se, että se oli koko alkuvuoden erittäin selkeä ykkönen. Mutta heinäkuun taisteluissa Skodan ykkösmalli Octavia ottikin niskalenkin Toyotasta, sillä siinä kuussa sitä rekisteröitiin hiukan enemmän. Koko vuoden tilastoissa Skoda Octavia olikin toisella sijalla. Pronssipaikan nappasi Toyotan toinen malli Yaris, ja neljäs ja viides sija menivät järjestyksessä Nissan Qashqaille ja Ford Focukselle. Totta kai kymmenen suosituimman automerkin joukosta löytyvät myös tutut Volkswagen ja Volvo. Mikä oikeastaan tekee näistä merkeistä vuodesta vuoteen niin suosittuja täällä meillä Suomessa? Katsotaanpa hieman, minkälaisia ominaisuuksia voittaja-autoilla on.

Toyota Corolla ja Skoda Octavia

Jos lähdemme aloittamaan Toyotan lippulaivasta Corollasta, voidaan heti kättelyssä todeta, että korimalleissa jo löytyy kolme erinomaista – ja erilaista. Uuden ajan Corollassa on paitsi hybridimoottori, joka suorastaan kehrää, myös tilaa, mukavuutta ja erinomaista ajettavuutta: ainakin mikäli uskomme valmistajan lupauksia. Ja nehän voimme tietysti kokeilla ja todeta omin silmin. Ehkä näistä korimalleista löytyy jokaiselle jotakin; tehokas ja tilava Corolla Touring Sports, hienostunut mutta ehdottoman taloudellinen Corolla Sedan, tai sitten Corolla Hatchback, urheilullisuutta ja mukavuutta samassa paketissa. Ei ihme, että suomalaiset ovat tykästyneet!

Toyota Corolla ja Skoda Octavia

Entä Skoda Octavia – tuttua, turvallista ja luottamuksen ansaitsevaa, vai siltikin tuore, monipuolinen ja uudistunut? Aika varmasti molempia, mikäli uskomme sekä koeajoja että tyytyväisten asiakkaiden mielipiteitä. Upouusi Octavia on toisaalta siis vanha tuttu, varsinkin melko varovaisesti muuttuneen ulkonäön kohdalla, mutta mittaristoltaan ja käyttöjärjestelmältään jotain aivan ennenkuulumatonta. Auton toimintoja ohjataan kuin käytettäisiin älypuhelinta: digivalikot ovat personoitavia, ja niitä voidaan joissakin kohdin vain hipaista tai näpäyttää. Siis jotakin sellaista, mitä kaksikymmentä vuotta sitten ei kuviteltu edes tietokoneisiin tai puhelimiin, saati sitten auton toimintoihin. Totta kai monet laittavat jäitä hattuun tässä vaiheessa – konservatiivisimmat kuskit ehkä jättävät suosiolla uusimman Skodan odottelemaan vielä vähäksi aikaa. Mutta niille autoilijoille, jotka haluavat puheohjattavuutta, tehdasnavigaattorin älykkyyttä, ja jopa langatonta luurin latausta yhdistettynä miellyttävään ja mukavaan ajettavuuteen, tämä uusi Octavia on kuin kirsikka kakun päällä. Eikä mukavuudesta ole tingitty. Tilaa löytyy perheellisten tarpeita ajatellen aina tavaratilaa myöten, ja kukapa ei lasten kanssa matkustettaessa tykästyisi takaikkunoiden rullaverhoihin tai takaistuimien niskatukien “nukkumispaketteihin”. Ei siis mikään ihme, että me käytännölliset, ajomukavuutta ja taloudellisuutta arvostavat suomalaiset olemme valinneet suosikeiksemme juuri nämä autot!

© 2021 Viralli nenvastaa notto