Saksalaisia tuontiautoja

Moni suomalainen autoharrastaja tai vähintään autoista suuresti kiinnostuneet henkilöt tuovat Saksasta käytettyjä autoja Suomeen. Tulli määrittelee käytetyksi autoksi yli 6 kk sitten rekisteröidyn ja yli 6000 km ajetun auton – näiden molempien ehtojen tulee toteutua. Esimerkiksi uusi BMW kaikkine kuluineen Saksasta tuotuna tulee noin 4500-6500 euroa halvemmaksi, kuin jos sen vastaavasti ostaisi Suomesta. Halvemmat hinnat ja klassiset saksalaiset merkit ovat kaksi elementtiä, miksi ihmiset lähtevät autojahtiin Saksaan.

Millainen auto kannattaa tuoda?

Jos Saksasta lähtee tuomaan autoa Suomeen, kannattaa sen olla käytetty ja mahdollisimman varusteltu. Jos uuden auton ostaa yrityksen nimissä, ei tarvitse maksaa arvonlisäveroa – jos uuden auton taas hankkii yksityishenkilönä, tulee Suomeen maksaa 24 % arvonlisäveroa autosta. Jos autoa ei ole koskaan ensirekisteröity mihinkään maahan, on autovero sama kuin uudessa autossa. Mutta jos auto on ollut päivänkin rekisteröitynä Saksassa, lasketaan autovero käytetylle autolle. On hyvä myös tietää, että on kannattavaa tuoda runsaasti varusteltuja autoja – Tullin määritellessä auton arvoa, ei lisävarustuksella ole huomattavaa rahallista eroa vähemmän varusteltuun autoon. Tämä on sääntö ainakin yli vuoden ikäisten autojen kohdalla: alle vuosi sitten rekisteröidyistä autoista pitää toimittaa hyvin tarkka varusteluettelo. Auton hankinnan kannattavuutta kannattaa miettiä vähän laajemmalle ja pidemmälle, kuin vain laskea, kuinka paljon auto ostohetkellä maksaisi. Esimerkiksi Saksasta tuotu auto menee katsastuksesta läpi helposti, eikä siihen tarvi moneen vuoteen tehdä muuta kuin ehkä vaihtaa lamppu. Suomesta ostetusta taas pitää uusia iskunvaimentimia, korjata ruostevaurioita ja niin edelleen. Jälkeenpäin laskettuna siihen menee melkoisen paljon rahaa. Monille asiakkaille hinta ei kuitenkaan ole syynä auton tuomiseen ulkomailta, vaan he haluavat tietynlaisen auton tietynlaisella varustuksella ja sisustuksella.

Millainen auto kannattaa tuoda?

Suureen määrään auton myyjiä mahtuu vähintään yhtä monta autoa. Autoa ostaessa kannattaa myös siis huomioida mahdolliset huijaustapaukset, joista yleisimpiä ovat virheellisten tietojen antaminen, vahinkojen vähätteleminen ja matkamittarilukemien väärennökset. Kannattaa ottaa yhteys auton edelliseen omistajaan ja kysellä häneltä huoltokirjamerkintöjen paikkansapitävyydestä – sieltä selviävät yleensä myös kilometrilukemat. Saksan poliisin mukaan joka kolmannen Saksassa käytettynä myydyn auton matkamittaria on manipuloitu: asian selvittämiseen tarvitaan salapoliisin tyylisiä taitoja, esimerkiksi jälkiä mittarin irrottamisesta! Vahinkojen tapahtuessa on hyvä tietää, että virhevastuulaki on voimassa vain yritykseltä ostettaessa – kahden yksityishenkilön välisissä kaupoissa se ei päde.Juuri ostetulla autolla on myös mahdollista lähteä ajelemaan pitkin Eurooppaa, jos pieni irtiotto kiinnostaa. Tässä tapauksessa liikennevakuutusta täytyy hakea joko Saksasta tai Suomesta. Nämä vakuutukset ovat voimassa vain kuukauden. Maasta pois vietävään ja muualla rekisteröitävään autoon on hankittava vientikilvet. Ne tunnistaa pienestä punaisesta palkista niiden oikeassa reunassa. Kilpiin merkitään voimassaoloaika, joka riippuu auton katsastuksen voimassaolosta sekä vakuutuksista. Autosta tulee maksaa Saksan ajoneuvoveroa.Joskus käytettyyn autoon voi ilmaantua vikoja vasta pienen käytön jälkeen. Näissä tilanteissa voi olla hankala vetää viivaa siihen, missä menee vian ja normaali kulumisen aiheuttaman ongelman raja. Autoliiton mukaan kinkkisimpiä tapauksia ovat kulutukselle alttiiden osien rikkoutumiset. Näissä tapauksissa tulee auto tutkia tarkkaan asiantuntijan kanssa ja hankkia lausunto siitä, onko kyseessä virhe vai normaali kuluminen. Olennaisen tärkeää on ilmoittaa myyjälle viasta välittömästi! Saksa jatkaa siis suomalaisten lempipaikkana ostaa autoja. Auton hankkimisesta kyseisestä maasta on paljon hyötyjä, mutta ei kannata kuitenkaan lähteä soitellen sotaan, vaan selvittää hyvin etukäteen paperiasiat ja yleisimmät ongelmat. Autokauppojakin on mukavampi tehdä hyvällä itsevarmuudella, kun tiedät, miten asiat toimivat!

 

 

 

 

 

 

© 2021 Viralli nenvastaa notto