Ruotsalaiset automerkit

Ruotsalaiset automerkit

Ruotsi on yksi Euroopan isoimmista autoteollisuuden maista ja sieltä on kotoisin suositut merkit kuten Koenigsegg, Saab, Scania, Vabis ja Volvo. Kaksi näistä merkeistä valmistaa henkilöautoja, jotka ovat Saab ja Volvo. Volvo on ainakin erittäin tunnettu ja suosittu merkki maailmalla, ja toimii eri tilastoissa Suomen suosituimpana autona. Koenigsegg taas valmistaa urheiluautoja ja yksi heidän valmistamistaan autoista on luettu olevan maailman nopeimpien autojen joukossa.

Automerkkien lyhyet esittelyt

Volvo on Ruotsissa valmistettavista autoista kaikkein tunnetuin. Idea Volvosta alkoi vuonna 1914, kun SKF: myyntipäällikkö Assar Gabrielsson ja insinööri Gustav Larson alkoivat suunnittelemaan erityisen kestävän ja hyvin kylmään soputuvan auton valmistamista. Nämä ominaisuudet olivat erittäin tarvittavia pohjoismaiden kylmässä ilmastossa. Virallisen yrityksen he perustivat vuonna 1927 ja aloittivat autojen valmistuksen vuonna 1930. Volvojen henkilöautojen peruspiirteinä oli olla mahdollisimman tilavia ja niissä oli käytössä 6-sylinterinen, 3,7 litran moottori. Jo silloin Volvolla oli käytössä piste turvavyöt, he nimittäin halusivat olla edelläkävijöitä turvallisuudessa. Nämä kaksi ominaisuutta ovat edelleenkin tyypillisiä kyseiselle automerkille ja Volvo pitää ensimmäistä sijaa Ruotsin myydyimpien autojen joukossa. Scania on taas yksi pohjoismaiden suosituimmista ja kestävimmistä kuorma-automerkeistä. Scania tuottaa kuorma-autoja vuosittain yli 50 000 kappaletta ja lisäksi valmistaa linja-autoja joka vuosi noin 5500 kappaletta. Scania Ab perustettiin vuonna 1900. Tästä 11 vuotta jälkeenpäin se yhdistyi autonvalmistaja Vabiksen kanssa. Vuonna 1969 se taas yhdistyi uudestaan Saabin kanssa. Scanialla on myös linja-autotehdas Suomessa, joka sijaitsee lahdessa ja on nimeltään SOE Busproduction Finland O.

Volvo

Vabis taas on autonvalmistaja ruotsista, joka valmisti ensimmäisen nelipaikkaisen autonsa jo 1800-luvulla. Vabis on myös erittäin tunnettu kuorma-autojen valmistaja, joka yhdistyi Scanian kanssa 1911. Alunperin Vabia kuitenkin perustettiin valmistamaan rautatievaunuja, mutta vaihtoi alaa yhdistymisen myötä. Saab on taas ruotsalainen merkki, joka perustettiin vuonna 1937 ja lakkautettiin vuonna 2012. Saabin ensimmäinen tarkoitus oli valmistaa lentokoneita sotilaalliseen käyttöön ja valmisti lentokoneita myös Suomen ilmavoimille. Toisen maailmansodan jälkeen yhtiön oli kuitenkin pakko laajentaa toimintaansa pysyäkseen hengissä ja alkoi suunnittelemaan pieniä henkilöautoja. Ensimmäinen prototyyppi esiteltiin vuonna 1947 ja se muistutti huomattavasti lentokoneen siipeä. Tämän jälkeen he aloittivat henkilöauto tuotannon. Tuotannossa kuitenkin kärsittiin raaka-aineen puutteesta ja auton runkoja jouduttiin siirtelemään käsin, ennen kuin renkaiden saaminen oli mahdollista. Laitteiden saaminen tuotti myös hankaluuksia, mikä teki autojen valmistamisesta erittäin hankalaa. Vuonna 1950 kuitenkin aloitettiin ensimmäisen tuotantomallin tuotanto ja ensimmäinen merkki oli nimeltään Saab 92. Tähän malliin oltiin pääasiassa tyytyväisiä ja samaa autoa ruvettiin valmistamaan 500 kappaletta. Aina välillä Saab rupesi tuottamaan uusia automalleja, mikä teki siitä tunnetun kansainvälisesti. Vuonna 2009 Saab kuitenkin koki kriisin ja joutui hakea konkurssia vuonna 2011. Koenigsegg on taas yksi maailman arvostetuimmista urheiluauto- ja superautovalmistajista. Tämä merkki on pärjännyt maailmalla erittäin hyvin ja rikkoo koko ajan uusia ennätyksiä nopeuksissa ja tehoissa. Yksi heidän valmistamansa automerkki on myös valittu maailman nopeimmaksi autoksi. Yritys perustettiin vuonna 1997 ja menestynyt loistavasti jokaisen autonsa jälkeen. Heidän seuraavassa valmistuksessa oleva malli on nimeltään Ragnarokin, jonka hinta tulee alkamaan yli kahdesta miljoonasta. Tämä merkki valmistaa autoja, joista moni poikamies vain unelmoi ja joihin vain todella varakkailla on varaa. Malleja kyseisellä valmistajaa on tällä hetkellä kolme kappaletta, joista superauto Koenigsegg Agera on voittanut useita eri ennätyksiä eri kategorioissa, kuten nopeudessa ja hevosvoimissa.

© 2021 Viralli nenvastaa notto