Rajaton Elon Musk

Rajaton Elon Musk

Elon Muskin nimi on viimeaikoina ponnahdellut esiin lukuisissa vähemmän imartelevissa yhteyksissä. Sähköautoyhtiö Teslan toimitusjohtaja ja yksi sen perustajista joutui jättämään paikkansa yhtiön hallituksen puheenjohtajana sen jälkeen, kun Yhdysvaltain arvopaperikomissio SEC ilmoitti haastavansa Muskin oikeuteen. Syyksi ilmoitettiin Muskin elokuussa 2018 Twitterissä antamat harhaanjohtavat lausunnot, joissa hän ilmoitti hankkineensa rahoituksen Teslan ostamiseksi ulos pörssistä. Ilmoituksen jälkeen Teslan osakkeiden arvo nousi 11 prosenttia. Asian sopiminen tuli Teslalle ja Muskille kalliiksi, se maksoi heille yhteensä 40 tuhatta dollaria ja Muskin hallituspaikan.

Tätä aiemmin, alkuvuonna 2018 oli ilmoittanut sähköpostitse Teslan työntekijöille yhtiön leikkaavan vakituisten työntekijöidensä määrää, syynä yhtiön huono kannattavuus ja heikentyneet tulevaisuudennäkymät. ”Automme ovat liian kalliita ihmisille”, Musk kommentoi medialle. ”Elon Musk muuttaa 70 prosentin varmuudella kuuhun”, ”Elon Musk syyttää Thaimaan luolasukellusoperaation sankaria pedofiiliksi Twitterissä”, ” Elon Musk poltteli ruohoa suorassa lähetyksessä”, ”Elon Musk syyttää toimittajia tekopyhyydestä”. Elon Musk on alle viisikymmentävuotiaana moninkertaisen uran tehnyt monimiljardööri ja räiskyvä mediahahmo, mutta millaisesta taustasta tämä arrogantin julkisuuskuvan rakentanut mies oikein ponnistaa?

Lapsuus ja nuoruus

Elon Musk syntyi vauraaseen Etelä-Afrikkalaiseen perheeseen vuonna 1971. Perhe asui Pretoriassa, vanhemmat menestyvät molemmat omilla työurillaan: isä sähköinsinöörinä, äiti ravitsemusterapeuttina. Muskilla on kaksi sisarusta. Lapsena Muskin kerrotaan olleen kova lukemaan ja nopea oppimaan. Hän sai ensimmäisen tietokoneensa yhdeksänvuotiaana, ja opetteli ohjelmoimaan. Jo kaksitoistavuotiaana hänelle maksettiin 500:n euron palkkio ohjelmointia käsittelevästä artikkelista teknologialehdessä. 17-vuotiaana Elon Musk muutti Kanadaan opiskelemaan ja sai kanadalaissyntyinen äitinsä ansiosta hankittua Kanadan kansalaisuuden. Hän aloitti opinnot Queensin yliopistossa ja jatkoi Pennsylvanian yliopistossa kaksi vuotta myöhemmin, jossa hän suoritti sekä tutkinnon taloustieteissä että tutkinnon fysiikassa. Musk aloitti tohtorin väitöskirjan kirjoittamisen Stanfordin yliopistossa, alanaan soveltava fysiikka. Tämä jäi kuitenkin kesken Muskin ryhtyessä yrittäjäksi. Samaan aikaan hän totesi, että pitää internetiä tulevaisuuden kannalta huomattavasti tärkeämpänä kuin mitä fysiikka tieteenalana on.

Sarjayrittäjä ja visionääri

Elon Muskin ensimmäinen yritys oli  Zip2-yhtiö, joka tuotti yrityshakemistoja ja karttoja verkossa ilmestyville lehdille. Yhtiö myytiin muutamaa vuotta myöhemmin, kauppahinta oli 309 miljoonaa dollaria. Seuraavaksi hän perusti  X.com-nimisen yrityksen, joka toimi verkossa tapahtuvan talouspalvelun parissa. Tästä yhtiöstä kehittyi sittemmin PayPal, jonka omistaa tätä nykyä eBay. Musk on monimiljonääri. Hänen omaisuutensa arvioidaan olevan kaksikymmentä miljardia dollaria. Hän sanoo koonneensa omaisuuden voidakseen toteuttaa varsinaisen suunnitelmansa, joka on elämän levittäminen toisille planeetoille. Ensimmäinen askel tässä on Mars-planeetan, jonka asuttamiseen tähtäävät suunnitelmansa Muskin SpaceX-yhtiö julkisti vuonna 2016. SpaceX:n valmistaa edullisia kantoraketteja. Niitä kehitetään tavoitteena valmistaa alustalleen palaava kantoraketti, mikä mahdollistaisi varsinaisen avaruusmatkailun. Yritys on vuoteen 2014 mennessä kehittänyt kaksi rakettia ja yhden avaruuskapselin. Maapallon puolella Musk pitää tavoitteenaan energia-infrastruktuurin muutoksen loppuunsaattamisen. Hän on muun muassa ehdottanut Kaliforniaan Hyperloop-järjestelmää, jossa matkustajia kuljetettaisiin alipaineistetussa putkessa 1220 kilometrin tuntivauhdilla. Elon Musk toimi jonkin aikaan presidentti Donald Trumpin neuvonantajana, mutta erosi Trumpin irrotettua Yhdysvallat Pariisin ilmastosopimuksesta. Tätä varten tarvitaan puhdasta energiaa. Musk oli yksi Teslan perustajista vuonna 2004. Sähköautojen lisäksi Tesla kehittää puhdasta energiaa muutenkin, se kehittää esimerkiksi aurinkopaneeleja. Erityisenä edistysaskeleena Tesla julkaisi vuonna 2015 litiumioniakun, jonka avulla on mahdollista varastoida sähköä sen hinnan ollessa alhaalla. Jos tähänastisesta jotain voi päätellä, Elon Musk tuskin lepää laakereillaan tulevaisuudessakaan. Keksijä, visionääri ja tiedemies, jolle maailma on eräänlainen leikkikenttä. Kenties hän on vasta tiensä alussa?

© 2021 Viralli nenvastaa notto