Paul Allen – Microsoftin perustaja

Paul Allen – Microsoftin perustaja

Paul Allen tuli tunnetuksi ennen kaikkea toisena Microsoftin perustajista. Hän oli kuitenkin paljon muutakin. Paul Allenin ponnistelut paremman ihmiskunnan puolesta koskettivat ihmisiä laajasti, ja hän jääkin historiaan yhtenä arvostetuimmista miljardööreistä. Allen oli kivenkova liikemies ja sijoittaja, mutta piti humaania puolta aina suuressa arvossa. Tuhannet ihmiset pääsivät ja pääsevät edelleen osaksi Allenin takomien liikevoittojen tukemista projekteista ja avustuksista.

Allen syntyi Yhdysvalloissa vuonna 1953 Seattlen kaupunkiin. Allenin suuri intohimo oli teknologia. Biotieteet ja tekoäly olivat aiheita, joita hän tutki suurella mielenkiinnolla, mutta hän rakasti myös taidetta ja musiikkia. Syntymäpaikalla on ollut aina erityinen paikka Allenin sydämessä, ja nykyäänkin Seattlessa on nähtävissä hänen jättämänsä jäljet muun muassa erilaisten kulttuuri- ja musiikkitapahtumien sekä näyttelytilojen muodossa. Allen oli yksi nuorimmista miljardööreistä maailmassa – jo 37-vuotiaana hänestä tuli biljonääri.

Loistokas ura

Paul Allen ja Bill Gates tutustuivat toisiinsa Lakesiden koulussa Seattlessa. Tuolloin sai alkunsa suhde, joka tulisi synnyttämään yhden maailman innovatiivisimmista yrityksistä. Vuonna 1975 Albuquerquessa New Mexicon osavaltiossa ystävykset perustivat firman, jonka nimeksi tuli Microsoft. Suurin osa maailman ihmisistä on joko käyttänyt yrityksen tarjoamia palveluja, tai kuullut puhuttavan niistä. Microsoft valmistaa ja myy muun muassa Windows-käyttöjärjestelmää, jota useimmat tietokoneet käyttävät. Forbes-kauppalehden mukaan vuonna 2017 Microsoft oli 19. suurin yritys koko maailmassa. Se onkin tehnyt Paul Allenista rikkaan miehen – samainen lehti listasi vuonna 2007 Allenin maailman 37. rikkaimmaksi ihmiseksi. Paul Allen irtautui yhtiöstä jo vuonna 1983 terveydellisiin syihin vedoten. Taitavana liikemiehenä osakkeet ja jatkosijoitukset pitivät kuitenkin valtavan omaisuuden edelleen yltäkylläisenä. Allen halusi jakaa hyvää menestystään hyödyllisiin tarkoituksiin. Vuonna 1988 Paul ja hänen siskonsa Judy Allen perustivat The Paul G. Allen Family Foundationin, jonka kautta hyväntekeväisyysaloitteet ja tukiprojektit organisoitiin. Allenin missio oli muuttaa yhteiskuntaa. Hän halusi lisätä ihmisten tietoisuutta ja herättää keskustelua. Ilmastonmuutos oli yksi Allenille tärkeistä teemoista, ja valistus ilmastonmuutoksen vaikutuksista onkin yksi järjestön kohteista. Järjestö auttaa vahvistamaan koulutusta ja edistää tieteellisiä ja teknologisia läpimurtoja ympäri maailmaa. Allen halusi edistää biologista monimuotoisuutta ja vastata vähäosaisten väestönryhmien tarpeisiin. Taiteen ystävänä hän halusi myös tarjota nuorille mahdollisuuksia taidekokemuksiin.

Allenin perintö näkyy ympäri maailmaa

Paul teki järjestönsä kautta jatkuvan yhteiskunnan kehitystyön lisäksi valtavia yksittäisiä lahjoituksia. Esimerkiksi vuonna 2014 hän lahjoitti 100 miljoonaa dollaria Afrikassa riehuvan Ebolan pysäyttämiseksi. Vuonna 2017 Washingtonin yliopisto sai Allenilta 40 miljoonan dollarin avustuksen tiedeosaston tukemiseen. Koulu kunnioittikin lahjoitusta ottamalla Allenin nimen käyttöönsä. Vaikka Allen oli irtautunut Microsoftin johdosta, hän jatkoi sijoituksia ahkerasti. Vuonna 1995 hän teki kaikkein suurimman yksittäisen sijoituksensa, kun hän osti 18,5 prosenttia elokuvateollisuuden toimijasta Dreamworksista. Sijoituksissa raha ei ollut aina ratkaiseva tekijä. Vuonna 1996 hän muun muassa osti lontoolaisen sairaalan, St. Paul’s Hospitalin, jossa hän teki suuret kunnostustyöt olojen parantamiseksi ennen uudelleen käyttöönottoa.  Hän perusti myös oman elokuvien tuotantoyhtiön, Vulcan Producionts,  ja omisti urheiluseuroja, muun muassa amerikkalaista jalkapalloa NFC:ssä pelaavan Seattle Seahawksin. Hänen nimissään avattiin useita taidegallerioita ja museoita. Paul Allen jätti maallisen maailman vuonna 2018 imusolmukesyövän, non-Hodkin-lymfooman, heikentämänä. Ympäri maailmaa löytyy ryhmiä, tutkimuslaitoksia ja museoita, jotka voivat jatkaa arvokasta toimintaansa kiitos Paul Allenin perinnön. Allen ravisteli ihmisiä ja houkutteli heitä kyseenalaistamaan asioita sekä ajattelemaan uusista näkökulmista. Hänen jättämänsä perintö maailmalle ei käsitäkään vain materiaalia, vaan myös uudenlaista ajattelua, innovaatiota ja rohkeutta esittää kysymyksiä.

© 2021 Viralli nenvastaa notto